Hur kommer du (nästan) aldrig att se en fet japaner? Eftersom den japanska livsstilen hjälper dig att uppnå en sund vikt. Det här är hemligheterna i Fjärran Östern!

Japanska är välsmakande och hälsosam

Den japanska livsstilen hjälper dig att hålla en sund vikt. Förutom att det traditionella japanska köket är ett av de bästa i världen, hjälper detta hälsosamma sätt att leva lätt fett. Nedan hittar du orsakerna till att den japanska livsstilen håller dig smal.

1. Japanarna äter mycket färska grönsaker

Det japanska köket handlar om färska produkter. Därför väljs färska grönsaker och ris.

Det borde inte vara någon hemlighet att grönsaker är bra för dig. Grönsaker innehåller många vitaminer och antioxidanter, men också mycket fiber och svåra att smälta
kolhydrater. Att bryta ner grönsaker kostar kroppen mer energi än att bryta ner än till exempel en vit smörgås eller en kokt potatis.

På grund av detta kan en stor mängd grönsaker i din diet hjälpa dig att förbränna mer fett. Din kropp förbrukar relativt mycket energi när du smälter mat, och eftersom den här processen tar längre tid är du också fylligare längre. Så du är mindre hungrig och kommer att äta mindre!

2. Japanarna äter mycket färsk fisk

Japanska köket handlar om läcker färsk fisk. Många fiskar äts till och med rå, till exempel i sushi och sashimi. Färsk fisk innehåller hälsosamma omega3-fettsyror som hjälper till att sänka ditt dåliga kolesterol.

Dessutom är fisk en bra källa till vitaminer och mineraler, och det är en mycket viktig källa till bra proteiner som hjälper dig att upprätthålla din muskelvävnad. Dessutom är fisken mycket kalorifattig!

3. Japanska äter små portioner

I öster äter inte människor som i väst. Där vi värdesätter tydliga måltider här, i öster föredrar vi mindre portioner, fördelade över dagen.

Varför hjälper detta dig att bibehålla vikt? Väldigt enkelt. När du till exempel äter en eller två tallrikar pasta får du mycket mer energi än kroppen behöver. Om du inte konsumerar denna energi under de kommande tre timmarna kommer den att lagras i kroppen som fett.

När du äter mindre portioner sprider du energin du förbrukar hela dagen. Du får alltid lite energi, och det gör att kroppen kan använda den direkt och den lagras inte som fett.

Dessutom kommer att äta små portioner regelbundet att påskynda din ämnesomsättning, vilket gör att kroppen använder mer energi. Och eftersom japansk mat vanligtvis innehåller bra proteiner, upprätthålls muskelvävnaden så att din kropp kommer att bränna mer energi.

4. Japanska äter tyst

Japanska äter med pinnar. Och vad många västerlänningar tycker är olämpliga när man äter med ätpinnar, är samtidigt styrkan i detta ätredskap. Vem som äter med pinnar äter långsammare. Och vem som äter långsammare blir mindre fet, har forskning nyligen visat.

När du äter tar det vanligtvis 20 till 30 minuter innan din hjärna inser att mat hamnat i magen. Med normalt bestick har du konsumerat två plattor pasta inom 20 minuter, men det är mycket svårare med pinnar.

Resultatet är att din kropp ger signalen “full” medan du fortfarande äter, så att du så småningom kommer att konsumera färre kalorier.

Att laga mat japansk själv?
Vill du lära dig hur man förbereder välsmakande och framför allt hälsosamma japanska rätter? Då rekommenderas boken nedan. Det lär dig allt du behöver veta för att lägga läckra japanska rätter på bordet.