Näringstrender 2016. Vad ska vi äta 2016?

Nyckelordet för mattrenderna för 2016 är; grön! Grönsaker finns i, grönt te är giftigt populärt och vår “gröna skuld” spelar allt mer upp.

Det är den tiden igen. Årets slut närmar sig och det betyder att det är dags för trendprognoser. Vad ska vi ha på oss? Hur ska vi förbereda oss? Men också: vad ska vi äta? Precis som inom mode sker det alltid förändringar och förändringar inom näringsområdet. Naturligtvis sägs det inte att du ska följa dessa trender, men kanske kan de berika din dagliga kost. Låt oss se vad vi kan förvänta oss för 2016.

Det är året för grönsaker                             

Under de senaste åren har det varit mycket att göra med “fetma” (övervikt) och detta ämne är för närvarande (särskilt i Amerika) återigen i rampljuset. Det är därför inte förvånande att mer och mer uppmärksamhet ägnas åt grönsaker. De kommer att uppgraderas från sidodisk till
huvudrätt. Och vi blir allt mer kreativa med det. Så kreativ att vi inte kommer att sakna kött eller fisk.

Andra proteinkällor Och om mindre kött läggs på bordet, så kommer naturligtvis andra proteinkällor att ersätta det. Under 2016 förväntas livsmedel som ägg, tofu och baljväxter och groddar bli mer populära.

Mindre rött kött, mer kyckling Så mer grönsaker, men en bit kött är säkert fortfarande tillåten. Förväntningen här är att det kommer att ske en liten övergång från rött kött till kyckling. Villkoret är att kycklingens kvalitet är hög. Vi är glada att spendera några euro till för det. Jag föredrar en bit kyckling mindre ofta, men om vi äter den borde det också vara bra. Broilers är från ekologisk kyckling.

Grönsaksdesserter Rött kött eller kyckling, oavsett vad det än är, fokusen går som sagt, särskilt på grönsakerna. En ny trend är grönsaksbaserade desserter. Vad sägs om lökglass (vi har redan ätit den och tro på oss, den smakar välsmakande!)? Eller av en selleri-sorbet? Eller föredrar du avokadomousse med choklad? Vi visste redan basiljglass, men det händer fortfarande mycket inom grönsaksdesserter. Kanske den mest utsökta efterrätten är den som tillagas med grönt te. För detta har The Oriental Shop, förutom olika typer av grönt te, även grönt te-pulver och iste-pulver som du kan ändra oändligt i köket. Internet är fullt av de mest läckra recept baserade på detta hälsosamma grönt te pulver!

Årstidens blekning Frukt och grönsaker blir allt mindre säsongsbetonade och vi äter också allt mer produkter utanför säsongen. Ett bra exempel på detta är pumpan som tidigare bara erbjöds runt Halloween. Numera finns pumporna i butiker nästan året runt och vi räknar med att vi också i allt högre grad kommer att använda denna frukt i andra rätter, till exempel en sommarsallad.

Inte vegetarian men flexitärt Med grönsaker som utgångspunkt och kött på ett betydligt mindre viktigt ställe, kommer vi, kort sagt, se fler och fler ”flexitärer”. Flexitarians följer en flexitär diet baserad på mer grönsaker och mindre kött. Det är ett hälsosamt sätt att äta som inte hindrar oss från att våga oss i en bit kött då och då.

Exotiska smaker från Asien. Dags att uppdatera vår ordlista För några år sedan, när vi letade efter komfortmat från vårt eget traditionella kök, breddar vi i år våra horisonter. De asiatiska köken är särskilt populära. Antalet asiatiska snabbmataffärer ökar snabbt och blir allt populärare. Sushi och wakame-sallader är nu etablerade, men vi måste utvidga vår ordlista med nya ord som kimchee (eller kimchi), en traditionell maträtt från koreansk mat (som Korea för närvarande är en källa till trender, vi kan erbjuda dig två förklara orden “Gangnam Style”). Vi kommer också att ‘förfina’ vår japanska med ord som yuzukoshi, en jäsad pasta med chilipeppar och miso, grunden för den japanska misosoppan.

Friskare drycker Tillbaka till den västra världen. Hela denna tid, när vi trodde att en smoothie motsvarade de två till fem portionerna frukt som vi måste konsumera varje dag, är det nu dags att komma tillbaka till det. Studier har visat att en sådan “kopp friska” ofta innehåller mer socker än vad som är bra för oss och koncentrationen av frukt ofta är en besvikelse. Ingenting slår nypressad apelsinjuice!

Från myntte till Matcha-te

Vi har haft mintte-dille nu. Drycken kommer att finnas kvar på menyn, men kommer att möta hård konkurrens från grönt te. Grönt te är en utmärkt antioxidant men verkar också stimulera ämnesomsättningen (fettförbränning!). Te är i. Inte bara som en drink, utan också allt mer som en ingrediens i andra livsmedel. Helt framväxande är “Mat