Konro grillar

Det japanska ordet ”Konro” hänvisar till vilken värmekälla som används för matlagning. En Konro-grill är en speciell typ av japansk grill, som i allmänhet är tillräckligt lång och smal för att yakitori-spettarna ska stanna ovanpå pannan och inte falla i kolen under. Det finns också bredare versioner för större köttstycken, till exempel rib-eye biff. Konro-grillar kombineras ofta med Binchotan kol.

Under de expansiva himlen och glänsande vattnen i Japans hav finns
rika depositioner av diatomit som samlats där i århundraden sedan
det var ett inre hav. Ligger på spetsen av Noto-halvön
i Ishikawa Prefecture, använder Suzu dessa kiselhaltiga fossila rester för att producera
lätta och naturliga kolbrännare..

Binchotan

Binchotan är en traditionell japansk kol. Användningen går tillbaka till Edo-perioden, då under en Genroku-era, en hantverkare vid namn Bitchuya Chozaemon började göra den i Tanabe, Wakayama. Råvaran är ek, närmare bestämt träet från ubame-ek, som nu är det officiella trädet i Wakayama-prefekturen. Binchotan består av stora och små bitar och är ett träkol. Binchotans renhet och höga kvalitet tillskrivs de höga temperaturerna vid vilken det förångas (cirka 1000 grader Celsius). Medan binchotan ofta tros brinna varmt, bränner det faktiskt vid en lägre temperatur än vanligt kol men under en längre tid, vilket gör det till ett bättre val för många japanska kockar. Eftersom det inte släpper ut rök eller annan obehaglig lukt är det också en favorit bland kockar som gör unagi eller yakitori.Japansk binchotan är det perfekta kolet för grillning eftersom det bränner länge och stabilt. Dessutom får mat grillad över japansk binchotan en saftigare textur jämfört med andra kol och aroma blir mer uttalad. Det utvecklar inte rök av sig själv och är helt luktfri när det bränner, vilket håller maten på maten ren. Naturligtvis förändras allt när kött placeras på grillen . Så snart fett och oljor droppar ner på binchotan, fylls luften med plummer av härligt luktande rök som får de vattniga åskådarna att beva av spänning. Vi har binchotan från Japan och Indonesien. Skillnaden mellan de två är enkel: Japansk binchotan är tillverkad av ek och indonesisk, vietnamesisk eller laotisk binchotan, som är billigare, är gjord av lokalt skördat lövved, ofta från olika trädarter.