Det japanska köket expanderar mer och mer till den västerländska världen. De enskilda rätterna har inte bara ökad popularitet utan också beredningsmetoderna. Detta inkluderar även de olika typerna av grill. De små och stora bordsgrillar som den japanska Konro-grillen är särskilt fascinerande.

Hur fungerar Konro-grillen?

Den japanska Konro Grill https://www.theorientalshop.se/product/konro-grill-54x23x20cmh-16-054-06-21022/ kännetecknas av sin ganska smala form. På grund av den ganska klubbsida strukturen kan den placeras perfekt på ett långbord. De små fyrkantiga grillar https://www.theorientalshop.se/product/konro-grill-including-net-15x15cm-l-895-1-8/ är mer avsedda för färre gäster. Den speciella formen och materialet som används garanterar långt grillnöje med konstant värmeeffekt. Allt du behöver veta om den japanska Konro Grill hittar du här!

Ursprung, material och tillverkning – omisskännligt hantverk från Japan

En traditionell Konro-grill består av kiselalger. Under miljontals år var det möjligt att komprimera dessa under havets tryck runt Suzu till en värmeisolerings sten. Grunden för algtillväxten var det mineralrika vattnet som berikades av vulkanaktiviteter. Miljön gynnade algtillväxten mycket, så att det fanns en enorm men också betydelsefull tillväxt av algerna. Den stora mängden alger tömde näringsämnen och begränsade tillgången på ljus i den tidigare sjön. Eftersom fotosyntes inte ägde rum dog en stor mängd alger. Resterna sjönk till havsbotten, där de antingen blev en källa till näringsämnen för nya generationer av diatom eller en del av det enorma utbudet av kiselalger som finns idag i japanska havet. Jorden är mycket porös under extraktionen, men har samtidigt låg densitet. Detta gör att materialet kan utveckla svampiga egenskaper och har utmärkta isolerings egenskaper. Det är också värmebeständigt, även vid särskilt höga temperaturer. Så det har alla funktioner som en lätt bordsgrill https://www.theorientalshop.se/product/konro-grill-w-net-base-28x11cmh-sk-7890/ borde ha!

Suzu ligger i den japanska prefekturen Ishikawa på halvön Noto och är därför förutbestämd för nedbrytning av kiselalger – och naturligtvis för byggandet av de japanska Konro-grillarna. Den fossila bergarten är särskilt lätt och kan lätt transporteras från plats till plats. Dessutom passar den så perfekt mitt på ett bord! I Suzu används kiselgur främst för att tillverka grillar, värmebeständiga tegelstenar, men också filter. Den japanska staden är praktiskt taget huvudstad för kiselgur och dess bearbetning. Insättningarna uppskattas till cirka 5,1 miljarder kubikmeter.

Platserna för förekomsten av kiselgur bestäms inte genom vetenskapliga mätningar och jordprover utan snarare traditionellt kommuniceras genom muntlig tradition från de äldste inom industrin. Det som tidigare var en blomstrande bransch drivs nu bara av större företag. Därför litar moderna gruvföretag på uttalanden från endast ett fåtal äldre. Demontering kan vara mycket svårt eftersom gångarna är mycket små och smala. De erfarna gruvarbetarna måste mejla eller etsa stenen mycket exakt med hjälp av ett rutmönster. När blocket har kommit ut ur gruvan avfyras det direkt i keramikugnen utan tryck. Bristen på en pressprocess gör kiselguren som produceras i Suzu unik.

Det japanska hantverket kommer till sin rätt när man gör grillen. Dessa tillverkas för hand och kontrolleras därför ständigt för sin utmärkta kvalitet. Det högkvalitativa utförandet garanterar livslångt njutning av Konro-grillen. De sammansatta kiselgurklossarna hålls antingen i murbruk eller genom att stränga ihop dem exakt med den högsta tekniska nivån. Kiselalgerna tål temperaturer upp till 1000 ° C efter att de har bränts. På grund av den höga värmeeffekten kan droppande köttjuicer inte bara släcka glöd. För att få en utmärkt grillupplevelse rekommenderar vi därför mycket speciellt kol.

Hur man använder den japanska Konro-grillen korrekt

För att njuta av Konro bordsgrill så länge som möjligt bör du dock följa några regler. För annars kommer inte nöjet att vara länge:

  • Värm inte kolet direkt i grillen
  • Placera alltid lämpligt grillställ på Konro-grillen
  • Låt bordsgrillen svalna helt innan du rengör den
  • Använd inte vatten för att rengöra Konro-grillen. Annars kommer det porösa materialet att suga upp vattnet och om du häller i glödande kol kan grillen förstöras helt
  • Använd inte andra vätskor för rengöring
  • Ta bort aska och damm rester med en borste
  • Innan Konro-grillen används igen måste den vara helt torr
  • Använd endast grillen i väl ventilerade utrymmen – annars finns det risk för kolmonoxidförgiftning

Binchotan kol – ett mycket speciellt kol

Den som redan har fått lite erfarenhet av att grilla kött, fisk och grönsaker vet att kol inte bara är kol. Eftersom vi redan känner till passionen för matlagning och tillhörande idéer från det japanska köket är det bara logiskt att endast ett mycket speciellt kol används här: Kinshu Binchotan-kolet https://www.theorientalshop.se/product/charcoal-binchotan-origin-japan-hyuga-12kg-6-0686-0502/.

Uppkomst

Enligt tradition går tillverkningen av Binchotan, eller Binchōzumi, tillbaka till slutet av 1600-talet. I den japanska prefekturen Wakayama, närmare bestämt i staden Tanabe, sägs hantverkaren Bichū-ya Chōzaemon ha gjort det ”vita kolet” för första gången. Det första kolet sägs ha tillverkats av Ubame-ek, som fortfarande används idag. Eftersom binchotan inte bara produceras i Japan utan också i Indonesien och Vietnam har det japanska originalet fått namnet Kishū binchō-tan. Detta säkerställer att kolet faktiskt kommer från Wakayama Prefecture – Kishū är det gamla namnet på Wakayama. Den asiatiska stenlinkeken är ett lövträ med en god bulkdensitet så snart den torra fukten har utvecklats, dvs. om träet är torrt finns det en hög densitet och därmed ett bra värmevärde. Perfekta förhållanden för ett kol som ska hålla konstant värme i fyra eller fem timmar! Tyvärr tar trädarter med hög densitet lite längre tid att växa eftersom de tenderar att göra det mycket långsamt. Därför avverkas inte ekarna helt utan endast lämpliga grenar skördas. Kolet är också särskilt tidskrävande här. Det är därför japanskt vitt träkol är dyrare än jämförbart träkol från Indonesien eller Vietnam. Dessutom är det svårare att odla och yrket binchotan-kol används mindre och mindre på grund av dess attraktionskraft.

Tillverkning och egenskaper

Eftersom ekens lövträ redan är särskilt hårt raffineras slutprodukten, binchotan, till ett av de hårdaste träkolen. Det är förkolnat vid cirka 1000 ° C så att kolet sedan kan brinna bra vid låga temperaturer senare. På grund av kolbrännarens olika temperaturfaser bränns alla brandfarliga och icke-brandfarliga gaser – som orsakar dålig och giftig smak – ut. Samtidigt ökar kolens densitet. Som ett resultat brinner det dock längre och jämnt – såväl som att det är perfekt för att grilla på Konro-grillen!

Förmodligen det mest anmärkningsvärda med det här kolet är den nästan luktfria förbränningen. Det betyder att rätter som ål eller kyckling kan tillagas på grillen, vars mycket fina doft inte är överrökt. Om fett droppar från köttet på kolet kommer det inte att brinna omedelbart. Ett litet, lite rökigt moln skapas med dofterna av fettet, som parfymerar den grillade maten när den stiger. Den luktfria grillningen har också fördelen att gästerna inte också röks när de grillar tillsammans. Tack vare alla dessa extraordinära egenskaper är det inte förvånande att binchotan är mycket populär i Japan. Grillning är känt som ett av de hälsosammaste sätten att laga mat – om inget brinner! Det är därför särskilt populärt i japanskt kök. Binchotan är särskilt lämplig för olika typer av grill:

  • Yakitori – traditionella kycklingspett
  • Unagi – traditionell beredning med flera grillningar av ålen
  • Robatayaki – grilla tillsammans vid en så kallad irori, den ’sjunkna härden’
  • Yakiniku – ett speciellt sätt att grilla kött
  • Konro Grill

Bränntiden på 4 – 5 timmar är perfekt för sprudlande grillar! Dessutom skapas långa infraröda strålar när Binchotan grillas – dessa säkerställer en speciell värmetransport. Infraröd värme är särskilt lämplig för att hålla en konstant temperatur – det är därför det också används för att behandla personer med muskelspänning. Dessutom är den långa grillprocessen idealisk för grupper – inte bara på grund av den extraordinära upplevelsen av matlagningsförmåga – en riktig upplevelse med haute cuisine med en produkt från haute cuisine!

Kishū binchō-tan är en mycket utsökt produkt, varför vi nybörjare först rekommenderar att du använder Binchotan https://www.theorientalshop.se/product/charcoal-binchotan-origin-indonesia-10kg-8654300/ gjord av indonesisk eukalyptus och teak stänga. De två typerna av kol har en kortare förbränningstid på 2–4 timmar, men är också billigare. De är därför bättre lämpade för att prova lite först. Dessa indonesiska kol https://www.theorientalshop.se/product/charcoal-binchotan-origin-indonesia-15kg-bcti-1/  kan också få poäng med egenskaperna hos det ursprungliga vita kolet:

  • Låg fuktnivå
  • Lång bärningstid
  • Konstant värmeproduktion
  • Liten eller ingen rökutveckling
  • Små flygande gnistor
  • Luktfri brännskada

Det finns två olika versioner: lövträ eller briketter, pressade av sågspån. Jämfört med de andra typerna har briketterna en ganska kort brinntid på 2 till 3 timmar. Dessutom glöder de inte lika heta som träslag. Beroende på maten som ska grillas på Konro-grillen är de ett bra alternativ.

Det perfekta grillresultatet – en enhet av japanska Konro Grill och Binchotan

För att få det perfekta resultatet måste Konro Grill och Binchotan träffas. Detta börjar med tändningen av det vita kolet.

  1. Det mest miljövänliga sättet att göra detta är med en gjutjärnspanna, https://www.theorientalshop.eu/product/iron-handly-charcoal-starter-14-5cm/ som är väl ventilerad nedan. Detta kan helt enkelt värmas upp på en liten kokplatta med öppen eld – naturligtvis bara under konstant observation! Hur kan du se att det japanska Binchotan-kolet har rätt temperatur – det lyser djupt rött och har en vit päls! Men det kräver också lite tålamod. Kolet ska lysa jämnt. Om det inte är riktigt varmt försämras grillresultatet och smaken på de grillade ingredienserna kommer att drabbas. Dessutom behövs mer av det dyrbara kolet.

Om du använder en så kallad brikettstarter, se till att den har gnistskydd – annars kan du bli bränd.

Observera: Eftersom inte alla gaser kan komma ut 100% under Kohls-processen är de ordentligt inneslutna i kolet. När det antänds kan detta plötsligt fly – då kan kolet hoppa ut ur tänd behållaren. Håll därför ett rimligt avstånd och luta dig inte över kolet medan du tänder och väntar.

Tips: Använd inte syntetiska grilltändare. Annars kommer giftiga ångor och aska att utvecklas och hamna på den grillade maten.

  1. Nu kan kolet läggas i Konro-grillen. Metallstång passar bäst för denna https://www.theorientalshop.eu/product/metal-iron-pliers-45cm . Eftersom kolet bör staplas med två till tre lager. På detta sätt kan en optimal värmefördelning och därmed ett utmärkt grillresultat uppnås. Under inga omständigheter får kolet helt enkelt hällas i grillen – det kan leda till farliga olyckor och gnistor.
  2. Grillen bör endast fyllas så långt den grillas, dvs. om bara hälften av grillen används ska endast hälften av kålen användas. Detta är både ekonomiskt och miljövänligt.
  3. Finns det bara aska kvar till slut när du verkligen har ätit din mat? Med högkvalitativ Kishū Binchotan borde det nästan inte finnas någon ask kvar! Men om du fortfarande har glödande kol finns det igen två alternativ. Det enklaste sättet att ”kväva” glöden i en kolsläckare av gjutjärn https://www.theorientalshop.eu/product/cast-iron-charcoal-fire-extinguisher-26-5-x-20-5-cm. Om du släcker kolet på detta sätt kan bitar som ännu inte har bränts återanvändas. Du kan också använda tänger för detta. Om du vill kasta kolstyckena helt med aska kan du göra det helt enkelt med en liten spade. https://www.theorientalshop.eu/product/kitchen-iron-mini-shovel-for-grill-konro-44cm/
  4. När grillen har svalnat kan den rengöras med en borste. I vilket fall som helst bör vatten undvikas, annars skadas grillen permanent. Därför måste grillen också skyddas från regn och får inte förvaras utomhus. Gallret kan också rengöras med en borste. Den värmebeständiga träbotten https://www.theorientalshop.se/product/grill-wooden-base-59x28x2-5cmh-16-054-09-21023/ som grillen står på bör också rengöras efteråt.

Varning: Rengöring bör endast utföras när grillen och tillbehören har svalnat. Annars riskerar du att brännas!

Den grillade maten

Nästan allt du vill kan läggas på japanska Konro Grill. Från kött till fisk till grönsaker eller till och med frukt kan i stort sett allt läggas på grillen. Detta görs traditionellt på japanska med kycklingspett som yakitori eller i väst med en korv. Låt din kreativitet springa fritt! Delikatesser smakar bäst i små men stora portioner. Då kan du äta lite av allt. Med de större gälarna kan du dock säkert lägga en stor biff på grillen.

Vad vi föredrar att grilla

Vi the Oriental Shop älskar att grilla – speciellt efter jobbet. För, finns det en trevligare kväll än med en utsökt japansk öl https://www.theorientalshop.se/product-categorie/mat/asiatiska-ol/ i ena handen och en saftig yakitorispett i den andra? Men även grön sparris, förpackad i bacon, får munnen att vattna.

Kycklingspettarna kan tillagas snabbt och enkelt och kokas också snabbt på grillen:

Ingredienser för 4 portioner:

  • 750 g kycklingbröstfilé i bitar
  • 2 purjolökar (endast vita delar)
  • Träspett med platta handtag

 

förberedelse

  1. Såsen

För tarasås, skala vitlök, tryck ner lite och tärna sedan mycket fint. Skala ingefära med en tesked och tärna mycket fint. Purear de flytande ingredienserna tillsammans med socker, ingefära och vitlök tills de är jämna. Koka blandningen vid medium temperatur och ta sedan omedelbart bort den från kaminen och lägg den åt sidan. Så snart såsen har svalnat är det bäst att fylla den i en fin såsgryta https://www.theorientalshop.se/product/soy-sauce-dispenser-dark-blue-namako-yw-8424-c-1-80/ , eftersom köttet inte marineras innan du grillar, utan snurrar med såsen efter grillning eller doppade in direkt.

Varning: Om det inte finns någon mixer, kan ingredienserna fortfarande tillagas enligt ovan. Ingefära ska sedan också pressas lätt. Så snart såsen har svalnat kan den passera genom en fin sikt.

Tips: Såsen smakar bäst när den kan branta igen över natten.

  1. Spettarna

Filén ska skäras i bitar som inte är för tunga för spettarna. Dessutom bör de vara jämnt tjocka, annars kokas inte en del i tid, medan den andra delen kan vara lite kolad.

Träspettarna ska blötläggas i vatten i minst 20 till 30 minuter, annars börjar de brinna på grillen.

Purjolöken skärs i 1,5 till 2 cm breda skivor. Se till att ringarna håller sig i takt och inte faller sönder.

Du kan nu växla kött och grönsaker på spetten som du vill.

  1. Den heta fasen

Nu är det ute på grillen! Lägg bara spettarna på grillen och vänta tills det börjar lukta underbart! Och garnera sedan med den läckra tara-såsen – och lägg rakt i munnen.

Tips: Om du vill uppleva den rena grill- och köttsmaken kan du helt enkelt strö några flingor grovt havssalt på spetten istället för tarasås.

Vi är helt entusiastiska över dessa små och stora hantverk – för Konro-grillen övertygar inte bara med funktion och form. De är också en garanti för sällskapliga sommarkvällar med vänner. Du kan också tillbringa romantiska kvällar för två på en mild sommarnatt med en utsökt middag. Vad väntar du på?